31 Ekim 2013 Perşembe

Alper Derinboğaz



Bu ders bize birçok şey öğretmesinin yanında, bizim birçok şeyden haberdar olmamızı sağlamakta.Daha önceki yazılarımızda İstanbul Modern'den bahsetmiştik.Bu haftaki etkinliğimizde birçok ödüle sahip olan yüksek mimar Alper Derinboğaz'ın projelerini bizzat kendisinden dinleme fırsatı bulduk.


Peki kimdir bu Alper Derinboğaz?



1982 Ankara doğumlu, İTÜ Mimarlık Bölümü 2004 mezunu, Salon2'nin kurucu ortağı yüksek mimar.
İTÜ Mimarlık Bölümün'den 2005 yılında mezun oldu ve Fullbright Bursu kazandı. Bilgi Üniversitesi' nde ve ardından UCLA' de yüksek lisansını tamamladı, Mimarlık ve Kentsel Tasarım çalışmlarıyla UCLA Graduate ödülünü aldı. Los Anlges ve İstanbul'da ofislerde Senior Architect olarak görev yaptı. Ulusal – uluslararası yarışmalarda birçok ödül alırken aynı zamanda yeni teknolojileri ve deneysel yaklaşımları tasarıma dahil eden projeleri hayata geçirdi. 2009 yılında mimarlık pratiği Salon' un ilk halini ortaya koydu. Üç uygulaması ile Arkiv Yılın Mimarlık Eserleri Seçkisine giren Alper Derinboğaz 2011 yılında Arkitera Genç Mimar Özel Ödülünü aldı. Çalışmalarına Salon Architects'in kurucu ortağı olarak devam etmekte, Bilgi Üniversitesinde atölye yürütücülüğü yapmakta ve "Media Architecture" seminerleri vermektedir.



Projeleri;


İstanbul Modernde bulunan Füz;



Füz, orada olduğunu çoktan unuttuğumuz bir kıyı durumunu, Tophane sahilini, hiç beklemediğimiz, farklı bir haliyle görünür kılan deneyimsel bir mimari yerleştirmedir.İstanbul Modern’in bahçesini deneysel sahneler bahçesine dönüştürürken; denizle İstanbul’un mesafeli birlikteliği için alışılmadık bir mimari deneyim hazırlıyor. Tophane Rıhtımı boyunca uzanan ve İstanbul’a adeta duvar olan 1,5 km’lik gümrük sınırı boyunca ilk defa deniz ve su ile iç içe olduğumuzu hissettiren çeşitli aktivitelere olanak sağlayan, özgün bir mekan yaratıyor.








Taksim'de bulunan İstiklal'in Sesi;

İstiklal’in Sesi sergisinde Mimar Alper Derinboğaz ve Sanatçı Refik Anadol, Taksim’den Tünel’e kadar olan yolda kaydedilen ses dalgalarını görsel bir şovla Yapı Kredi Kültür Merkezi binasının dış cephesine yansıtmış ve İstiklal Caddesi’nde görsel bir şov yaratmıştı. Bu enstalasyonla sanatçı Refik Anadol, İstiklal’in sesi üzerinde audiovizyonel teknikler uygulayarak onu bir video haline getirirken, Mimar Alper Derinboğaz ise o video sinyallerinin görüntüsünü binanın cephesine kurduğu mimari yapının üzerine yansıtmıştı. Alper Derinboğaz, başta İstiklal’in Sesi sergisi olmak üzere, ürettiği projelerle 2011 Arkitera Genç Mimarlar Ödülü’ne layık görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder